Когато навън вали…чети!

Ако мога да ви дам един наитина добър съвет за дъждовен летен ден, то това е точно този:

Когато навън вали – чети!

За някои от вас може и да звучи отегчително, но аз определено го приемам повече като лукс през последните години. Работещите майки сред вас ще ме разберат. А помня уикенди, и не само дъждовни, в които наистина съм прекарвала в леглото или на дивана по повече от 12 часа четене. Когато откриеш увлекателна книга, светът сякъш спира и не искаш да правиш нищо друго, докато не я прочетеш. Този дъждовен неделен ден ви избрах няколко книги от нощното си шкафче, които в момента чета или препрочитам.

ИЗВОРЪТ на Айн Ранд

Още от снимката си личи, че книгата е четена много пъти. При това не само от мен. Давала съм я на приятели и след последният си престой от няколко години далече от мен, ето, че сега отново прехвърлям страниците й. Ако не сте я чели до сега малко ви завиждам, защото срещата с тази книга е от онези изживявания, които никога повече не се повтарят. Да, сега когато я препрочитам, откривам нови нюанси и скрити елементи, които първият път съм пропуснала, но не е същото. Заради книги като тази си мисля, че си заслужава да си зададеш и най-плашещите те въпроси, каквито признавам си, преди време нямах смелостта да поставя пред себе си. Но затова има втори шанс. Има и второ, и трето препрочитане. И да, за Изворът изразът “ти за мен си прочетена книга” няма никаква сила!

Любим цитат: “Запита се дали възторгът, който човек изпитва, вдигайки глава към небето, се дължи не на самата гледка, а на вдигнатата глава.” 

 

Феноменът ZARA на Ководонга О’Шей

Историята на Inditex Group и нейният създател Амансио Ортега отдавна отлежаваше на нощното ми шкафче. Купих си  преди почти година, когато беше истерията около тази книга и сега, когато вече я прочетох, мога да кажа, че не е пътеводната светлина към успешния бизнес, но може да ти даде отправни точки за почти всеки работен процес. Полезно е да надникнеш в машината на една такава глобална компания, а още повече в стратегията на един човек, за който бизнесът не е просто начин за забогатяване, а целият му живот. Без значение дали носите предприемачески дух или корпоративна култура, мисля че и в двата сценария има защо да я прочетете. В дълъг дъждовен следобед или безвремие на плажа.

 

Красив имидж на Катрин Панкол

След костенурките и катеричките, Катрин Панкол този път ме изненада с избора си на главен герой. Джаки Кенеди е толкова интересен, колкото и клиширан образ. Икона, за която вече е казано всичко. И въпреки това историята на тази жена те кара да се опиташ да откриеш още един неизвестен до сега фрагмент във всеки следващ биографичен филм или книга. В това отношение Красив имидж определено е попадение, защото рзказва доста за Джаки преди да стане Кенеди. Не знам дали е вдъхновяващо, но определено е отрезвяващо и за пореден път ми доказва, че великите хора не просто се раждат такива. Те сами се създават със или въпреки обстоятелствата.

 

Пламтящият свят на Сири Хуствет

Това е първият роман на авторката със скандинавски произход, който попада в ръцете ми. Започнах да го чета миналото лято, но под горещото сицилианско слънце, някак си не успях да се слея с историята и да довърша книгата. Преди седмица отново я започнах и до момента съм със смесени чувства и точно поради тази причина ви я препоръчвам. Форматът й е интересен, езикът кратък, но точен. Има нещо, което на моменти ти засяда в гърлото, но после намираш сили да продължиш. Може би ще я прочетете на паузи, но поне аз съм амбицирана да стигна до края. Защото има и такива книги, които не четеш на един дъх, но си даваш обещание да обърнеш и последната страница.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *