Две деца и втора работа…ти луда ли си?

Доста често чувам това от година насам. Тогава реших да се завърна в радиото и да продължа участието си в „Шоуто на Блондинките“ след почти 7 години пауза. За мен да работя на две места всъщност не е нищо ново, правила съм го и преди, с малката разлика, че тогава нямах две деца. Е, да, разликата не е толкова малка.

Решението ми беше продиктувано от една рационална и една емоционална причина.

Емоционалната е любовта ми към радиото. Признавам си, че се бях отказала от него, мислех си, че е стара любов, на която завинаги съм  обърнала гръб. Но няколко срещи с колеги, една разходка до студиото и бързо се предадох на онова чувство, което всеки заставал зад микрофона много добре познава.

Рационалната естествено беше пари. Довършвахме ремонта на къщата ни, а това винаги е огромно изпитание за финансовото ти състояние. Кой би отказал допълнителни доходи, нали? Дори и с цената на това да ставаш малко след 6 сутринта, за да започнеш почти 12 часав работен ден.

Първоначалната идея беше, че това ще е нещо временно. За няколко месеца. И нали знаете как точно тези временни неща са най-постоянни. Така стана и с мен. Познатите около мен все ми повтарят, че не знаят как издържам. Те имали само една работа и едва успявали, а аз с цели две. А и две деца. Замислих се, че същото чувах и за близнаците. „Не знам как се справяш с две?“ беше най-честия коментар, който получавах от познати с едно дете. И аз не знаех. Имаше толкова моменти, в които си казвах „това няма да мога да го направя“, а на следващия ден вече имах решение и преодолявах етажи и километри с детската количка. Сигурно затова не бях и толкова уплашена от мисълта, че ще имам две работни места, повече ангажименти и по-малко време. За всички и за всичко.

Разделих се с „времето за мен“, което след изпращането на децата на детска градина и преди работа. Но още по-тъжно ми е, че се разделих със сутрините, които прекарвах в събуждане на малките. Е, няма да крия, че някои от тях можеха да са доста изнервящи (тези, които имат деца на тази възраст знаят за какво говоря), но пък Али и Ди са толкова сладки, когато се събуждат. Сега споделяме тези моменти само през уикендите и може би затова пък са и още по-специални.

Да имаш две работи обаче си има и не малко предимства. Освен двойната заплата, разбира се. Светогледът ти е доста по-широк. Срещаш се с много повече и интересни хора. А това помага и на двете ми работи. Откриваш, че шефовете ти са страхотни, защото ти дават свобода да си вършиш задачите без да си в капана на измамно ефективно работно време. Научаваш се да жунглираш по-добре с отговорностите си и да мислиш по-комбинативно. Планираш все по-добре, за да има как да излезеш в отпуск по едно и също време и от двете места. Преоткриваш града, докато го прекосяваш от край до край и ставаш все по-изобретателен с това как пълноценно да прекараш времето си за пътуване. И още куп супер умения, които ти позволяват някак си да не полудееш в цялата тази джунгла от вечно препълнен график, в който ти се иска да ти остане и малко време освен за семейството и за приятелите, с  които да посетите някой нов ресторант, и за блога ти, и за маникюр, и за малко шопинг…и да, за сън!

И все пак, да имаш две работи и две деца не е толкова голяма лудост. Ето и моите съвети как да го постигнеш, ако мислиш, че е добра идея и за теб:

  • Задължително обичай и двете си работи и недей да слагаш преоритет на никоя от тях. Работи за всяка една все едно е единствената, която имаш.
  • Работи с добър екип. Ако колегите ти те напрягат, стресът много бързо ще те извади от строя.
  • Давай си почивка – работиш двойно, затова и трябва да имаш повече ваканции. Може да са по-кратки, но по-често. Особено в моментите, в които наистина ти се струва, че не може да понесеш повече.
  • Недей да мислиш, че хората около теб са ти длъжни за избора, който си направила. Недей да им натякваш, че работиш повече, защото те също правят жертви, за да може ти да отсъстваш от вкъщи повеч време.
  • Мотивирай се, прави си малки подаръчета, които наистина заслужаваш със своята работа и отдаденост. Или спестявай, за да реализираш по-голяма мечта.

Може да харесаш и това...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *